Vikten av att förstå dem vi möter

Ett bord med tre böcker på

På Nordic Center of Neurofeedback ligger Neurofeedback-träning och utbildning i fokus. Det innebär både nya och tillfälliga möten, såväl som återkommande och relationsbyggande. Att ha en förståelse för de bakomliggande orsakerna till att någon söker sig till oss är därför av stor vikt för att kunna erbjuda kvalitativ Neurofeedback-träning. Det innebär att jag ständigt uppdaterar mig kring den senaste forskningen, men även kring metoder och verktyg, kopplat till neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, s.k. npf.

En av de personer som har haft stor inverkan på min förståelse är specialpedagogen Lisbeth Iglum Rönhovde. Hon har lång erfarenhet av att undervisa både på specialskolor och i vanliga skolor samt som konsulent och specialist inom PP-tjänsten i Norge. Lisbeth har även skrivit ett stort antal böcker, alla med tonvikt på barn och ungdomar med olika svårigheter, mestadels neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Med böckerna vill Lisbeth förmedla kunskap, både för den drabbade och för närstående, i ett format som är tillgängligt och lättläst trots ämnets komplexitet. I böckerna redogör hon för den senaste forskning, samt tillhandahåller pedagogiska verktyg, synnerligen viktiga för de som arbetar med barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Lisbeth har även varit en mycket uppskattad föreläsare i Norge, Danmark och Sverige.

Jag hade redan läst boken ’Om de bara kunde skärpa sig’ av Lisbeth, när jag hittade hennes bok ’Ti tanker i hue og ingen på papiret!’ på en barn-och ungdomsklinik i Tvedestrand hösten 2009. Den förstnämnda hade hunnit bli ett uppslagsverk för oss som arbetade med barn med olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, sedan den första gången gavs ut på svenska 1999.

’Ti tanker i hue og ingen på papiret!’ visade sig vara något nytt, en bok om ADHD skriven så att barn och unga själva skulle kunna läsa sig till fakta om sin diagnos. Inte så mycket text, bara viktiga fakta och med fantasifullt illustrerade bilder som stöd till texten. Bilderna illustrerades av den unge begåvade André Jensen, som har egen ADHD-diagnos och som senare även har kommit att vinna internationella priser för sina illustrationer.

När jag bläddrade i boken där i väntrummet kände jag omedelbart att detta var en bok vi behövde i Sverige. Till min glädje fick jag förmånen att översätta boken till svenska och 2009 gav vi ut ’Tio tankar i huvet – men ingenting på pappret’ på Lisbeths och hennes makes eget förlag InfolitenBok. 

Därefter följde ett antal böcker: 

  • Tål mina TICS, tack! En bok om tics och Tourette syndrom.
  • Sociala antenner. Att förstå vad andra tänker och känner om autismspektrat. Gavs ut i samarbete med Ellen Ekevik, ordförande i norska autismförbundet. 
  • Det finns ORD bakom bokstäverna. En bok om dyslexi och dyskalkyli. Boken var ett samarbete mellan Lisbeth Iglum Rönhovde och Åsne Midtbö Aas, specialist inom AST.

Till den sistnämnda boken hittade Lisbeth ännu en ung man med talang för illustration, Mads Johan Ögaard. Mads har själv en dyslexidiagnos och vunnit internationella priser för sin rikt illustrerade kortfilm ’I am dyslexic’.  En film jag kan varmt rekommendera. Se den här!

Mycket har hänt sedan mitt och Lisbeths första möte. Min bekantskap, både med henne och hennes böcker, har gett mig ny kunskap, nya insikter och inspiration – något jag bär med mig i mitt arbete varje dag. 

Är du intresserad av någon av böckerna? Vi har några kvar i lager.
Mer info här!